Mikecs Anna - Altató

Mikecs Anna – Altató

2023. október
Scolar, h. n., 2017 Számos regényben felhasználják a szerzők saját életútjuk elemeit, néha csak egy-egy motívum erejéig, máskor egy alakot mintáznak meg egy rokonukról, vagy saját és családjuk élettörténetét beszélik el irodalmi köntösbe bújtatva. Más azonban, ha az író szándékoltan családtörténetet ír szépirodalmi szándék nélkül, s ugyancsak más, amikor saját családtagjainak sorsában lát olyan mondanivalót, amelyet irodalmi eszközökkel, de a genealógiai kapcsolatot vállalva szépirodalmi szöveggé alakít.
Családfa Kiadó logó

További

További cikkek:

Perczel Zita eltitkolt származása

Perczel Zita eltitkolt származása

„A 22 éves Zita, 1940 nyarán, 7 hónapos terhesen egy zsidó menekültekkel teli hajóval érkezett Lisszabonból New Yorkba. A bevándorlási tisztviselők gondosan átvizsgálták az Európából érkező utasokat és Perczel adatlapjára először azt írták, hogy ’Hebrew’, vagyis zsidó. Később áthúzták és odaírták, ’Magyar’.” – írta Lázár György két évvel ezelőtt megjelent Perczel Zita és a „rózsaszínű oroszok” című írásában. Az említett tisztviselői tévedés azonban – bizonyos értelemben – talán nem is volt tévedés.

bővebben
Botlatókövek

Botlatókövek

„A zsidó hagyomány úgy tartja, hogy minden ember kétszer hal meg. Először akkor, amikor a szíve megáll, és elhallgatnak agyában a szinapszisok, mint amikor egy városban kialszik a villany. Másodszor akkor, amikor a halott nevét utoljára mondja ki, olvassa el vagy gondolja magában valaki ötven, száz, vagy akár négyszáz évvel később. Az illető csak akkor tűnik el végérvényesen, akkor törlődik a földi élet jegyzékéből.” (Simon Stranger: Fény és sötétség lexikona)

bővebben
A somorjai orvos

A somorjai orvos

A magyarországi zsidó családtörténet-kutatáshoz szorosan hozzátartozik a holokauszt története, legtöbb esetben ekkor be is fejeződik a teljes család kihalásával. Ha mégis maradt túlélő, akkor sokszor nem jöttek vissza hazájukba, ahol rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket már nem találhatták meg. A budapesti túlélők is nagy számban elhagyták az országot, s a lágerek túlélőihez hasonlóan Izraelbe, a tengerentúlra emigráltak. Cikkünk egy tragikus sorsú somorjai orvos életén keresztül mutat be egy tipikus esetet, amely a dokumentumok egymásutánisága miatt is megérintheti az olvasót.

bővebben