Köszöntő

2023. október
A szerkesztőség tagjai köszöntik a Tisztelt Olvasót a Családfa Magazin 2023/3. számának megjelenése alkalmából.
A szerkesztőség tagjai köszöntik a Tisztelt Olvasót a Családfa Magazin 2023/3. számának megjelenése alkalmából.
Amikor hónapokkal ezelőtt elhatároztuk, hogy jelen számunkban nagyobb teret adunk a magyarországi zsidóság családtörténet-kutatása bemutatásának és ehhez kapcsolódó tanulmányokat jelentetünk meg, nem sejthettük, hogy lapunk szerkesztése közben brutális terrorcselekmény és ezt követő háború kezdődik Izraelben. Most, amikor írom e sorokat és várom magazinunk október 27-i megjelenését, csak remélhetem, hogy a következő hetekben, mire olvasóink kezükbe veszik lapunkat, a tragikus események kedvező fordulatot vesznek egy bármily törékeny, de mégis békét jelentő megoldás irányába.

A zsidóságot négy cikkünk érinti. Ezek közül kiemelkedik Szakmai műhely rovatunkban a Hirschler András tollából született a Magyarországon élt zsidó családok kutatása című zsidó ősökkel rendelkező honfitársaink kutatását segítő tanulmány. E cikk útmutatásainak segítségével született A somorjai orvos című írás, s ezzel egy régi, személyes érintettséget is jelentő családi titkot sikerült kibogozni. Az Európa- szerte egyre terjedő botlatókő- projektről Heéger Zsófia számol be. Vezető tanulmányunkat két levéltáros, Kis József és Kálmán Éva írták Perczel Zita eltitkolt származása címmel, amely levéltári kutatáson alapulva világossá teszi számunkra, miért kellett a Meseautó híres színésznőjének elhagynia előbb Magyarországot, majd Európát is a II. világháborút megelőző egyre vészterhesebb időszakban.

Tanulmányok rovatunkat Szemerei János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspökének nem mindennapi családtörténete zárja. Tíz éve elkezdett kiterjedt családtörténeti kutatásából derült ki számára, hogy évszázadokra visszamenő felmenői között számos egyházi személy, püspök és világi vezető is élt.

A Szakmai műhely rovatban olvasható Balázs Gábor levéltáros szerzőnk tanulmánya a vasutasokról. Ahogy szerzőnk írja „talán nincs olyan család Magyarországon, amelynek ne lenne legalább egy olyan tagja, aki (…) ne lett volna a vasút munkatársa”. A részletes, sok mindenre kiterjedő személyi kartonok komoly segítséget nyújtanak a család-kutatók számára, ezért is tartottuk fontosnak ezek ismertetését.

Megkezdjük szerkesztőségünkben a „kastélyok és lakói” néven emlegetett cikksorozatot, amelyben terveink szerint bemutatunk egy-egy régi kastélyt és az ott élő egykori családokat. A most megjelenő cikket – amelyet az MNL Somogy Vármegyei Levéltárának munkatársa, Kiss Norbert Péter írt számunkra – bevezetésnek szánjuk. A tanulmány betekintést enged a Somogy vármegye területén található kastélyokkal és kúriákkal foglalkozó levéltári tudományos projektbe. Következő alkalommal már egy konkrét kastélynak és lakóinak történetével fogunk jelentkezni.
Aktuális számunkat most is családtörténet-kutatással foglalkozó könyvek szemléjével zárjuk.
Lapunk olvasásához ezúton is jó szórakozást, tartalmas kikapcsolódást kíván,
2023. október 13-án

Kollega Tarsoly István
főszerkesztő

Családfa Kiadó logó

További

További cikkek:

Perczel Zita eltitkolt származása

Perczel Zita eltitkolt származása

„A 22 éves Zita, 1940 nyarán, 7 hónapos terhesen egy zsidó menekültekkel teli hajóval érkezett Lisszabonból New Yorkba. A bevándorlási tisztviselők gondosan átvizsgálták az Európából érkező utasokat és Perczel adatlapjára először azt írták, hogy ’Hebrew’, vagyis zsidó. Később áthúzták és odaírták, ’Magyar’.” – írta Lázár György két évvel ezelőtt megjelent Perczel Zita és a „rózsaszínű oroszok” című írásában. Az említett tisztviselői tévedés azonban – bizonyos értelemben – talán nem is volt tévedés.

Botlatókövek

Botlatókövek

„A zsidó hagyomány úgy tartja, hogy minden ember kétszer hal meg. Először akkor, amikor a szíve megáll, és elhallgatnak agyában a szinapszisok, mint amikor egy városban kialszik a villany. Másodszor akkor, amikor a halott nevét utoljára mondja ki, olvassa el vagy gondolja magában valaki ötven, száz, vagy akár négyszáz évvel később. Az illető csak akkor tűnik el végérvényesen, akkor törlődik a földi élet jegyzékéből.” (Simon Stranger: Fény és sötétség lexikona)

A somorjai orvos

A somorjai orvos

A magyarországi zsidó családtörténet-kutatáshoz szorosan hozzátartozik a holokauszt története, legtöbb esetben ekkor be is fejeződik a teljes család kihalásával. Ha mégis maradt túlélő, akkor sokszor nem jöttek vissza hazájukba, ahol rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket már nem találhatták meg. A budapesti túlélők is nagy számban elhagyták az országot, s a lágerek túlélőihez hasonlóan Izraelbe, a tengerentúlra emigráltak. Cikkünk egy tragikus sorsú somorjai orvos életén keresztül mutat be egy tipikus esetet, amely a dokumentumok egymásutánisága miatt is megérintheti az olvasót.