Dr. Kollega Tarsoly István

Köszöntő

A szerkesztőség tagjai köszöntik a Tisztelt Olvasót a Családfa Magazin 2023/3. számának megjelenése alkalmából.
Amikor hónapokkal ezelőtt elhatároztuk, hogy jelen számunkban nagyobb teret adunk a magyarországi zsidóság családtörténet-kutatása bemutatásának és ehhez kapcsolódó tanulmányokat jelentetünk meg, nem sejthettük, hogy lapunk szerkesztése közben brutális terrorcselekmény és ezt követő háború kezdődik Izraelben. Most, amikor írom e sorokat és várom magazinunk október 27-i megjelenését, csak remélhetem, hogy a következő hetekben, mire olvasóink kezükbe veszik lapunkat, a tragikus események kedvező fordulatot vesznek egy bármily törékeny, de mégis békét jelentő megoldás irányába.

A zsidóságot négy cikkünk érinti. Ezek közül kiemelkedik Szakmai műhely rovatunkban a Hirschler András tollából született a Magyarországon élt zsidó családok kutatása című zsidó ősökkel rendelkező honfitársaink kutatását segítő tanulmány. E cikk útmutatásainak segítségével született A somorjai orvos című írás, s ezzel egy régi, személyes érintettséget is jelentő családi titkot sikerült kibogozni. Az Európa- szerte egyre terjedő botlatókő- projektről Heéger Zsófia számol be. Vezető tanulmányunkat két levéltáros, Kis József és Kálmán Éva írták Perczel Zita eltitkolt származása címmel, amely levéltári kutatáson alapulva világossá teszi számunkra, miért kellett a Meseautó híres színésznőjének elhagynia előbb Magyarországot, majd Európát is a II. világháborút megelőző egyre vészterhesebb időszakban.

Tanulmányok rovatunkat Szemerei János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspökének nem mindennapi családtörténete zárja. Tíz éve elkezdett kiterjedt családtörténeti kutatásából derült ki számára, hogy évszázadokra visszamenő felmenői között számos egyházi személy, püspök és világi vezető is élt.

A Szakmai műhely rovatban olvasható Balázs Gábor levéltáros szerzőnk tanulmánya a vasutasokról. Ahogy szerzőnk írja „talán nincs olyan család Magyarországon, amelynek ne lenne legalább egy olyan tagja, aki (…) ne lett volna a vasút munkatársa”. A részletes, sok mindenre kiterjedő személyi kartonok komoly segítséget nyújtanak a család-kutatók számára, ezért is tartottuk fontosnak ezek ismertetését.

Megkezdjük szerkesztőségünkben a „kastélyok és lakói” néven emlegetett cikksorozatot, amelyben terveink szerint bemutatunk egy-egy régi kastélyt és az ott élő egykori családokat. A most megjelenő cikket – amelyet az MNL Somogy Vármegyei Levéltárának munkatársa, Kiss Norbert Péter írt számunkra – bevezetésnek szánjuk. A tanulmány betekintést enged a Somogy vármegye területén található kastélyokkal és kúriákkal foglalkozó levéltári tudományos projektbe. Következő alkalommal már egy konkrét kastélynak és lakóinak történetével fogunk jelentkezni.
Aktuális számunkat most is családtörténet-kutatással foglalkozó könyvek szemléjével zárjuk.
Lapunk olvasásához ezúton is jó szórakozást, tartalmas kikapcsolódást kíván,
2023. október 13-án

Kollega Tarsoly István
főszerkesztő

Családfa Kiadó logó