A síremlék az 1930-as években (Szent István Király Múzeum fotótára)

Családtörténet és síremlékek

2023. február
Egy-egy temető síremlékei között járva valóságos település- és családtörténeti utazáson vesz részt az oda látogató. A síremlékek épp úgy történeti emlékek, mint az írott, nyomtatott források vagy a tárgyak, s a rajtuk található genealógiai adatokat tartalmazó feliratok mellett, egyéb információkat is hordoznak. A síremlékeken szereplő címer, személyábrázolás, portré, esetleg vers vagy egyéb felirat is vizsgálódásunk tárgya lehet. Az információk természetesen csak más forrásokkal kiegészülve adnak viszonylag teljes képet. Napjainkban már sok közgyűjtemény számtalan dokumentuma érhető el az interneten a Hungaricana közgyűjteményi portálon, illetve más gyűjteményi honlapokon (gyászjelentés-gyűjtemény, végrendeletek, válási dokumentumok, címereslevelek, tervrajzok, sajtó), megsokszorozva ezzel a kutatható iratok körét, amelyek segítségével – megfelelő kutatási módszert alkalmazva – nagyon sok adat megtudható. Ha ezt kiegészítjük a levéltárakban található egyelőre még nem digitalizált, de segédletekkel megfelelően ellátott iratok kutatásával, nagyon gazdag adatgyűjtés lehet a munkánk eredménye. Ízelítőül néhány példa a székesfehérvári Szent Háromság temetőben nyugvó személyek, családok történetéből, amelyhez a cikk végén található szakirodalom valamennyi kötete interneten hozzáférhető.
A tartalom megtekintéséhez be kell jelentkeznie. Kérjük . Még nem előfizető? Csatlakozzon hozzánk!
Családfa Kiadó logó

További

További cikkek:

Nádasdladányi szerelmesek

Nádasdladányi szerelmesek

A családok létrejötte, a házasságok megkötése nemcsak az arisztokrácia esetében, de körükben
hangsúlyosan is gyakran meghatározott családi stratégia szerint történt. Ez szerencsés esetben
összhangban, de nemritkán ellentétben állt az egyéni szimpátiákkal, vonzalmakkal, komolyabb
esetben a szerelmi kapcsolatokkal. Szép és tragikus szerelmek a kora újkorhoz hasonlóan
a Nádasdyak 19–20. századi történetét is gazdagították. Bár az időben korunkhoz közeledve, a modern világban valamelyest több esélye volt a vonzalmon (is) alapuló házasságkötéseknek, mégis voltak közöttük olyan esetek, ahol a párválasztás, a szerelmi házasság megkötése a korabeli főúri szokásokkal szemben zajlott, s az egyéni tragédiákat sem kerülhették el az újabb generációk tagjai. Olykor országos, máskor az egész világ sorsát befolyásoló események jelentettek forduló- vagy végpontot egy-egy kapcsolatban.

bővebben
A nagykállói Kállay család horvátországi ága

A nagykállói Kállay család horvátországi ága

Kállay világtalálkozót” tartott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nagykállói Kállay család, valamint a világ minden tájáról összesereglett rokonság, mintegy 130 fő részvételével 2000. augusztus 25–27. között. A hagyományos családülés után a nagy múltú família tagjai az egykori birtokaik településeit járták végig. A nem mindennapi eseményen megjelent egy római katolikus Kállay családtag is Zágrábból, dr. Nikola Kállay (1942–2015) vegyészprofesszor, aki azt állította, hogy ő a nagykállói Kállayak – addig Magyarországon nem ismert – horvátországi főágának a leszármazottja. Ez a mozzanat azért is számít érdekesnek a család történetében, mert a magyarországi családfakutatók addig nem foglalkoztak a horvát Kállayak genealógiájával.
Tanulmányunk a Családfa Magazin 2023. évi 2. számában megjelent „A nagykállói Kállay család nyíregyházi emlékei” című írásunk folytatásaként is értelmezhető.

bővebben
Knöpflerék – út az emigrációba

Knöpflerék – út az emigrációba

Az 1970–80-as évek egyik legismertebb rockzenekara, a Dire Straits gitárosa, Mark Knopfler Skóciában született egy magyar apa gyermekeként. Az édesapát, Erwin Knopflert – eredetileg Knöpfler Ernő – a köztudomás szerint antifasiszta nézetei és zsidó származása kényszerítette arra, hogy 1939-ben elmeneküljön szülőhazájából. Jelen írásunkban Mark Knopfler magyarországi felmenőit mutatjuk be, különös tekintettel a brit zenész édesapjának magyarországi múltjára. A kutatás egyúttal jó példa a gyűjteményeken, országokon átívelő kutatásra, valamint a hagyományos, csak papír alapon elérhető, illetve online hozzáférhető információk összekapcsolására.

bővebben