Rosenberg Jenő

Egy veszprémi ház és lakói

2023. március
A családok és az épületek története összekapcsolódik, hiszen egy-egy famíliát térben és időben pró bálunk megismerni, amikor történetüket kutatjuk. Nemcsak a nemzedékek egymásra következé sét figyeljük, de azt is, hol éltek, s hogy éltek. Ehhez hozzátartozik ingatlanjaik (házuk, lakásuk, telkük, földjük, birtokuk, nyaralójuk) és az életútjukon fontos szerepet játszó épületek története, -- adatai, elhelyezkedésük. Szerencsés esetben még ezek szerkezetét is ismerjük, vagy akár még ma is áll a szóban forgó épület. Nem öncélú ez a kíváncsiság, hiszen a család társadalmi, anyagi helyzetét is tükrözi a hely, ahol éltek. Levéltári kutatásaink során a település mindenkori vezetőtestületének, tanácsának iratai mellett a mérnöki hivatal iratai, különösen az építési tervek nyújtanak sok információt, de az említetteken túl értékesek az ingatlan- és lakcím-nyilvántartások. A képi források szintén kiegészítői lehetnek kutatásunknak. A különböző épületeket ábrázoló képek, akár eseményfotók, vagy az idegenforgalom számára készült képeslapok mutathatják az emberi életút egyes állomásainak helyszíneit (lakóhely, iskola, egyesületi helyiség, templom, kaszárnya). A digitalizálás előrehaladásával ezek közül számos kép a világhálón is hozzáférhető. Mit mesél ez a szép, Kós Károly stílusában épült szecessziós ház Veszprémben az Óváros tér 1. szám alatt, amely száz éve fogadja a térre érkezőket? Építése összefügg azzal a nagy térrendezéssel, amikor majdnem két és félszeresére nőtt ennek az egykori piactérnek a területe. Az építtető tulajdonos és a benne lakó család története is ismert.
A tartalom megtekintéséhez be kell jelentkeznie. Kérjük . Még nem előfizető? Csatlakozzon hozzánk!
Családfa Kiadó logó

További

További cikkek:

Három név, három feleség, három Oscar-díj

Három név, három feleség, három Oscar-díj

Mihalek Zsuzsa díszlettervező 2024-ben Oscar-díjat nyert, de hányadik magyar Oscar is ez? Nem egyszerű a válasz, mert ki számít magyarnak a nyertesek közül? Aki magyar állampolgár volt a díj átvételekor és Magyarországon is született? Amennyiben igen a válasz, Mihalek Zsuzsa mindkét kritériumnak megfelel, ugyanúgy, mint az első magyar díjazott, aki 1934-ben ugyanabban a kategóriában győzött, mint az idei nyertes. De ki volt ő, az első magyar Oscar-díjas? Nézzük Szloboda Vilmos Béla alias Sándorházi Béla alias William S. Darling történetét Bormász pusztától Hollywoodig! Életútja nem csak fordulatossága miatt érdekes, de jól példázza a korszakot, és egyúttal kutatásmódszertani megfigyeléseket is tehetünk.

bővebben
A keletről jött jászok Magyarországon

A keletről jött jászok Magyarországon

A Jászság jól körülhatárolható tájegység Magyarország térképén, a Tiszától nyugatra a Mátra hegység lábánál, a Zagyva és a Tarna folyók ölelésében fekvő ligetes alföldi táj. Ide telepedett le a 13. század második felében az alán eredetű jász nép, akik névadóivá váltak a vidéknek. Tanulmányunkban a jászok történetét mutatjuk be, az ezt követő Szakmai műhely rovatunkban a jászkun népességre vonatkozó kutatási lehetőségekről szólunk.

bővebben
A görgői és toporci Görgey család története Arnoldtól Artúrig

A görgői és toporci Görgey család története Arnoldtól Artúrig

A Görgey családnév hallatán a művelt olvasónak három személy juthat eszébe: elsősorban Görgei Artúr (1818–1916), az 1848–49-es szabadságharc tábornoka, egy ideig fővezére; szintén Artúrnak keresztelt Görgey Gábor (akinek a tábornok a dédnagybátyja volt), illetve Mikszáth Kálmán A fekete város című regényének főszereplője, Görgey Pál, Szepes megye alispánja – aki azonban nem a Rákóczi-szabadságharc idején élt, amikorra Mikszáth a regény cselekményét tette, hanem jóval korábban, s nem volt a megye alispánja.

bővebben