Concessios jegyzet

A Turul című heraldikai és genealógiai folyóirat 2022. évi 1–4. füzetének családtörténeti írásaiból

2023. március
A Turul a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levél tára és a Magyar Történelmi Társulat közös kiadványaként jelenik meg. (Főszerkesztő: Rácz György.) A nagy múltú folyóirat a történelem segédtudományai köréből közöl írásokat, elsősor ban a genealógia, a címertan és a pecséttan köréből. Folyóiratunk a Turul 2022. évi genealógiai - - tárgyú írásait ajánlja az olvasók figyelmébe.
A tartalom megtekintéséhez be kell jelentkeznie. Kérjük . Még nem előfizető? Csatlakozzon hozzánk!
Családfa Kiadó logó

További

További cikkek:

Házasság Budán

Házasság Budán

Géra Eleonóra: Házasság Budán. Családtörténetek a török kiűzése után újjászülető (fő)városból 1686–1726 (Magyar történelmi emlékek. Értekezések. Magyar családtörténetek: Tanulmányok 3.) MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, Bp., 2019.


Géra Eleonóra a török hódoltság után betelepülő város családjait vizsgálja kötetében gazdag levéltári forrásanyag alapján. Törekszik minél szélesebb rétegek bemutatására, így – forrásadottságok miatt – a középpontban lévő polgárjoggal rendelkező családok mellett a polgárjog nélküli személyeket is megismerhetjük, köztük a szegényeket, s a más valláshoz vagy etnikumhoz tartozókat. A német polgárság mellett találkozhatunk itáliai gyökerű családokkal, magyarokkal, horvátokkal és szerbekkel is a kötet lapjain.

bővebben
Mikecs Anna – Altató

Mikecs Anna – Altató

Scolar, h. n., 2017

Számos regényben felhasználják a szerzők saját életútjuk elemeit, néha csak egy-egy motívum erejéig, máskor egy alakot mintáznak meg egy rokonukról, vagy saját és családjuk élettörténetét beszélik el irodalmi köntösbe bújtatva. Más azonban, ha az író szándékoltan családtörténetet ír szépirodalmi szándék nélkül, s ugyancsak más, amikor saját családtagjainak sorsában lát olyan mondanivalót, amelyet irodalmi eszközökkel, de a genealógiai kapcsolatot vállalva szépirodalmi szöveggé alakít.

bővebben