Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya

Örök szerelemben. A Nádasdyak családi kapcsolatai

2024. július
A mohácsi csatát (1526) követő másfél évszázad történetét fegyveres és vallási összecsapások, diplomáciai tárgyalások, kompromisszumok történeteként ábrázolják a szaktudományi és ismeretterjesztő munkák egyaránt. Természetesen nem is tehetnek másként, hiszen a magyar történelem egyik legküzdelmesebb időszaka a nagy csaták és határmenti csatározások ideje volt, amikor a hétköznapi életet is áthatották a messzi vidéken zajlott ütközetek hírei. A Nádasdy családban a feleségek ilyen körülmények között férjük távollétében, de megözvegyülve is nagy lelkiismeretességgel és határozottsággal intézték a rájuk bízott vagy rájuk maradt feladatokat, védték családjuk érdekeit és birtokaik épségét. Erős, határozott asszonyok voltak erős és határozott férjek mellett. Semmi okunk nincs arra, hogy feltételezzük, az érzelmek nem játszottak szerepet a Nádasdy család tagjainak életében. Beszélhetünk érdekházasságokról, de szerelemről is. A következőkben részleteket villantunk fel a Nádasdyak családi kapcsolatairól, férjekről, feleségekről és természetesen a gyerekekről. Forrásaink elsősorban levelek, amelyek bőséggel állnak rendelkezésünkre, főleg a 16. század közepéről.
A tartalom megtekintéséhez be kell jelentkeznie. Kérjük . Még nem előfizető? Csatlakozzon hozzánk!
Családfa Kiadó logó

További

További cikkek:

A nagykállói Kállay család horvátországi ága

A nagykállói Kállay család horvátországi ága

Kállay világtalálkozót” tartott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nagykállói Kállay család, valamint a világ minden tájáról összesereglett rokonság, mintegy 130 fő részvételével 2000. augusztus 25–27. között. A hagyományos családülés után a nagy múltú família tagjai az egykori birtokaik településeit járták végig. A nem mindennapi eseményen megjelent egy római katolikus Kállay családtag is Zágrábból, dr. Nikola Kállay (1942–2015) vegyészprofesszor, aki azt állította, hogy ő a nagykállói Kállayak – addig Magyarországon nem ismert – horvátországi főágának a leszármazottja. Ez a mozzanat azért is számít érdekesnek a család történetében, mert a magyarországi családfakutatók addig nem foglalkoztak a horvát Kállayak genealógiájával.
Tanulmányunk a Családfa Magazin 2023. évi 2. számában megjelent „A nagykállói Kállay család nyíregyházi emlékei” című írásunk folytatásaként is értelmezhető.

bővebben
Knöpflerék – út az emigrációba

Knöpflerék – út az emigrációba

Az 1970–80-as évek egyik legismertebb rockzenekara, a Dire Straits gitárosa, Mark Knopfler Skóciában született egy magyar apa gyermekeként. Az édesapát, Erwin Knopflert – eredetileg Knöpfler Ernő – a köztudomás szerint antifasiszta nézetei és zsidó származása kényszerítette arra, hogy 1939-ben elmeneküljön szülőhazájából. Jelen írásunkban Mark Knopfler magyarországi felmenőit mutatjuk be, különös tekintettel a brit zenész édesapjának magyarországi múltjára. A kutatás egyúttal jó példa a gyűjteményeken, országokon átívelő kutatásra, valamint a hagyományos, csak papír alapon elérhető, illetve online hozzáférhető információk összekapcsolására.

bővebben
Családkutatás a debreceni református levéltárban

Családkutatás a debreceni református levéltárban

A hazai református felekezet legnagyobb iratgyűjteményét őrzi a Tiszántúli Református Egyházkerület
Levéltára, amely több mint 1800 iratfolyóméteres állományával a második legnagyobb magyar
egyházi levéltár. A történelem viharai által viszonylag megkímélt anyagai mind a Tiszántúl, mind
a Partium, a Bánság és Kárpátalja családkutatói számára is értékes, felfedezésre váró adatokat
tartalmaznak. A kutatást különösen segíti, hogy hagyományosan – a legnehezebb időkben is – a rendezettség és tisztaság mintaképének tartották a segédletekkel alaposan ellátott levéltárat.

bővebben