Arany László

Az örökség terhe. Arany László élete és munkássága

2023. október
Szerk. Szilágyi Márton. Ráció Kiadó – Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Bp., 2022, 259 oldal Jóllehet úgy hisszük, hogy híres ember gyermekének lenni kellemes lehet, és sok előnnyel járhat, a valóság gyakran ezzel ellentétes helyzetekről tanúskodik. A nagyközönség kíváncsisága, elvárásai, illetve a szülők hírnevének és teljesítményének az árnyéka sokszor károsan hatnak az utódok életére. Bizonyos értelemben hasonlóan nehéz sors jutott Arany Lászlónak is, ahogy azt az alább bemutatandó kötet főcíme is jelzi.
A tartalom megtekintéséhez be kell jelentkeznie. Kérjük . Még nem előfizető? Csatlakozzon hozzánk!
Családfa Kiadó logó

További

További cikkek:

Házasság Budán

Házasság Budán

Géra Eleonóra: Házasság Budán. Családtörténetek a török kiűzése után újjászülető (fő)városból 1686–1726 (Magyar történelmi emlékek. Értekezések. Magyar családtörténetek: Tanulmányok 3.) MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, Bp., 2019.


Géra Eleonóra a török hódoltság után betelepülő város családjait vizsgálja kötetében gazdag levéltári forrásanyag alapján. Törekszik minél szélesebb rétegek bemutatására, így – forrásadottságok miatt – a középpontban lévő polgárjoggal rendelkező családok mellett a polgárjog nélküli személyeket is megismerhetjük, köztük a szegényeket, s a más valláshoz vagy etnikumhoz tartozókat. A német polgárság mellett találkozhatunk itáliai gyökerű családokkal, magyarokkal, horvátokkal és szerbekkel is a kötet lapjain.

bővebben